Kokošji juhi rečejo tudi »židovski penicilin«, morda zaradi zapisov iz 12 stoletja o tem, kako je egipčanski židovski zdravnik in filozof priporočal kurjo juho ob pojavu simptomov respiratornih obolenj. Najbrž je šlo tudi takrat v največ primerih za prehlad.
Povezava med juho in prehladom
Prehladi so posledica prehodnih okužb sluzastega tkiva v predelu zgornjih dihalnih poti, zaradi različnih virusov. Okužba sproži odziv citokinov, ki so vrsta beljakovin, vključenih v imunski odziv.
V imunski odziv so vključeni tudi nevtrofilci, ki predstavljajo največji delež belih krvničk v telesu in so pomembni za ohranjanje splošne odpornosti organizma. Njihova glavna naloga je onesposobiti mikroorganizme, ki napadajo naš imunski sistem. Nevtrofilci pospešujejo izločanje sluzi, ki je v primeru prehlada precej nadležen simptom.
Dr. Rennard iz medicinskega centra v Nebraski je v študiji leta 2000 nakazal, da bi kokošja juha, ki so jo raziskovalci pripravil iz mesa, kosti in različne zelenjave, pripomogla k zmanjšanju aktivnosti nevtrofilcev. Če nevtrofilce upočasnimo, lahko zmanjšamo njihovo aktivnost v zgornjih dihalnih poteh in s tem prispevamo k blaženju simptomov.
Študija je bila in vitro narave, kar pomeni, da ni bila opravljena na ljudeh, niti so obseg učinkov kokošje juhe na imunski sistem pri ljudeh kadarkoli opredelili. To očitno ni preprečilo, da bi mediji in določeni navdušeni posamezniki pričeli kurji juhi kar na lastno pest, oz. bolje rečeno na podlagi lastnih prepričanj, pripisovati močno prenapihnjene, »magične« ter »zdravilne« lastnosti.
Preberite več: Hrana ni zdravilo
Mora biti kokoš nujno stara?
Obstajajo pričevanja, da piščančja juha ni dovolj v redu, saj mora biti pripravljena iz mesa stare kokoši. Zakaj? Tega vam ne znam odgovoriti in zelo verjetno ne bi podal prepričljivejšega argumenta niti tisti, ki kaj takšnega zagovarja. Razen lastnega mnenja, se razume. Tudi, če bi se podatki iz omenjene raziskave v celoti prenesli na ljudi, kar je malo verjetno, so tam uporabili juho iz piščanca, ne stare kokoši. Trditi, da bi imela slednja še dodatne koristi za našo odpornost ali v času nosečnosti, povrhu teh, s katerimi se že v štartu močno pretirava, je milo rečeno nerazumno.
Bolj verjetno je, da se je zaradi žilavosti in čvrstosti pričelo meso starih kokoši že nekoč uporabljati pretežno v juhah oz. čorbah, kjer se je pod vplivom dlje časa trajajoče toplotne obdelave zmehčalo do lažje užitnega. Ta praksa, ki najbrž vzklila iz predvsem pragmatičnih, ne »zdravilnih« razlogov, je s prenašanjem iz roda v rod le krepila povezavo »juha – stara koka«.
Ker pa pri prehrani ne more biti nič le takšno, kot je, ampak se mora opisati kot »škodljivo«, »nujno« ali »čudežno«, obstajajo primeri, ko fantje v iskanju zgolj starih kokoši obiščejo tudi najmanjše vasi, da bi lahko za svojo nosečo partnerko pripravili dovolj dobro juho. Ker navadna piščančja to očitno ni. Tako pravijo.
S tem primerom vas izzivam k razmisleku o tem, kaj se utegne zgoditi, če le impulzivno sledimo tujim zgodbam oz. anekdotam, do katerih smo ljudje po pravilu pristranski. Upoštevajoč dejstvo, da je prepričevanje v nakup (prehranskih dopolnil, izdelkov, jedilnikov, …) s pomočjo čustvenih ukan in pristransko predstavljenih ter pretirano posplošenih izkušenj danes nekaj vsakdanjega, se kaže kot edino, kar lahko sami sebi storimo v bran, da odločitvam namenimo vsaj minuto razumskosti.
Preberite več: Čustveno ali razumsko odločanje: Kako sprejemati bolj kvalitetne odločitve na področju našega zdravja?
Minuta razumskosti
Juha je torej super, piščančja, goveja, kokošja ali zelenjavna, in komu ne prija nekaj toplega ter okusnega, ko je prehlajen ali se v splošnem ne počuti najbolje. Ampak, delovanje imunskega sistema je, na veliko presenečenje najbolj ozkoglednih, nadpomenka, ki je vsaj meter višje od katerega koli živila ali samostojne jedi. V prvi vrsti bo potrebno poskrbeti za ustrezen vnos energije v prehrani, zadostno količino beljakovin, nekaterih kljunih hranil, tekočin, počitka in primerne higiene. Juha lahko vsekakor prispeva, tako kot marsikatera hrana, ampak ne v tolikšni meri, kot bi se želelo prikazati.
Naposled ne gre zanemariti, da je lahko juha tudi prava kalorična bomba. Zvrhan krožnik mastne juhe z rezanci zlahka doseže 300 kalorij in več, kar jo uvršča med najbolj energijsko gosta živila. Ok, če je to energija, ki jo potrebujemo, v nasprotnem pa bo le prispevala h kopičenju odvečne maščobe, kar je, ironično, bistveno večja obremenitev za naš imunski sistem in zdravstveno stanje nasploh, kot odsotnost kurje juhe.
Preberite več: Jačanje imunskega sistema
Viri
- Rennard BO, Ertl RF, Gossman GL, Robbins RA, Rennard SI. Chicken soup inhibits neutrophil chemotaxis in vitro. Chest. 2000 Oct;118(4):1150-7. doi: 10.1378/chest.118.4.1150. PMID: 11035691.