Tekom Veganuary izziva je bil veganski Chilli con Carne stalnica na mojem jedilniku. Za kosilo ali večerjo ga je skoraj vsak dan. Zakaj? Ker imam rad jedi na žlico, še posebej tiste, malenkost eksotične, ker je zelo preprost za pripravo in ker gre za precej celovit in nasiten obrok.
Prilagoditev izvirnega recepta je v bistvu samo ena: meso menjaš z rastlinskim virom beljakovin. Načeloma izbereš svojega najljubšega: sojo, dimljen tofu in sojine koščke.
Sestavine:
- 150 g dimljenega tofuja,
- pest sojinih koščkov,
- konzerva rdečega fižola (240 g odcejenejga),
- tri pesti “mehiškega” zelenjavnega mixa,
- majhna čebula,
- jušna žlica začimbne mešanice za chilli con carne (preveril, da je veganska),
- malo manj kot čajna žlička razmaščenega in neslajenega kakava v prahu.
Priprava:
- Narežeš in nasekljaš tisto, kar je potrebno,
- streseš sestavine v lonec,
- kuhaš 10 min.
Cela porcija je predstavlja super obrok, mogoče celo dva, če povečaš vire beljakovin in zelenjavo.
En obrok ima okoli 50 g beljakovin v 700-800 kalorij energijske vrednosti.
Dober tek!