Veganski chilli con carne

Nenad Kojić
6 januarja, 2022

Tekom Veganuary izziva je bil veganski Chilli con Carne stalnica na mojem jedilniku. Za kosilo ali večerjo ga je skoraj vsak dan. Zakaj? Ker imam rad jedi na žlico, še posebej tiste, malenkost eksotične,  ker je zelo preprost za pripravo in ker gre za precej celovit in nasiten obrok.

Prilagoditev izvirnega recepta je v bistvu samo ena: meso menjaš z rastlinskim virom beljakovin. Načeloma izbereš svojega najljubšega: sojo, dimljen tofu in sojine koščke.

Sestavine:

  • 150 g dimljenega tofuja,
  • pest sojinih koščkov,
  • konzerva rdečega fižola (240 g odcejenejga),
  • tri pesti “mehiškega” zelenjavnega mixa,
  • majhna čebula,
  • jušna žlica začimbne mešanice za chilli con carne (preveril, da je veganska),
  • malo manj kot čajna žlička razmaščenega in neslajenega kakava v prahu.

Priprava:

  • Narežeš in nasekljaš tisto, kar je potrebno,
  • streseš sestavine v lonec,
  • kuhaš 10 min.

Cela porcija je predstavlja super obrok, mogoče celo dva, če povečaš vire beljakovin in zelenjavo.

En obrok ima okoli 50 g beljakovin v 700-800 kalorij energijske vrednosti.

Dober tek!

Nenad Kojić
• nutricionist (MN.Nutr, Advanced Nutrition Science)
• specializiran za presnovno
in srčno-žilno zdravje
• predavatelj, mentor in
strokovni svetovalec
Preberi več
Je bila šolska prehrana res potrebna sprememb? V čem je bistvena razlika med vegansko prehrano otrok in odraslih?
Katera prehranska dopolnila so najbolj sporna, katera so dejansko učinkovita, je naravno res vedno bolje, kako se bolje odločati?